Týždne EKO domácnosti! -20% s kódom: EKO20

Mandľová múka: zdravá bezlepková alternatíva s množstvom využitia

Mandľová múka: zdravá bezlepková alternatíva s množstvom využitia

Čo je mandľová múka?

Mandľová múka sa vyrába mletím lúpaných sladkých mandlí, najčastejšie blanšírovaných. Výsledkom je jemný, svetlý prášok s charakteristickou orieškovou vôňou.
Na rozdiel od mandľovej drte alebo šupiek ide o jemnú múku bez pridaných látok, ktorá je prirodzene bezlepková a vhodná aj pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Výživové hodnoty na 100 g

  • Energia: 2740 kJ / 590 kcal

  • Tuky: 52,5 g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 3,95 g)

  • Sacharidy: 18,7 g (z toho cukry: 4,6 g)

  • Bielkoviny: 21,4 g

  • Soľ: 0 g

Mandľová múka je prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie organizmu.

Zdravotné benefity mandľovej múky

Mandľová múka je nielen chutná, ale aj výživná. Obsahuje zdravé nenasýtené tuky, vlákninu a bielkoviny, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu tela.

Hlavné výhody

  • Podpora zdravej hladiny cholesterolu – nenasýtené tuky prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.

  • Zdroj bielkovín – bielkoviny podporujú rast a udržanie svalovej hmoty a prispievajú k zdravým kostiam.

  • Vysoký obsah vlákniny – pomáha tráveniu a zvyšuje pocit sýtosti.

  • Bez lepku a GMO – vhodná aj pre celiatikov, vegetariánov a vegánov.

  • Ideálna pre špeciálne diéty – mandľová múka je obľúbená v low carb, keto aj paleo stravovaní.

Použitie mandľovej múky v kuchyni

Mandľová múka je univerzálna surovina, ktorú môžete využiť pri pečení aj varení. Vďaka svojej jemnej orieškovej chuti sa hodí do sladkých i slaných receptov.

Sladké recepty

  • koláče, muffiny, sušienky, palacinky a lievance

  • makrónky a ďalšie francúzske dezerty

  • zahustenie jogurtov, smoothie alebo kaší

Slané recepty

  • domáce pečivo a slané koláče

  • zahusťovanie polievok a omáčok

  • príprava mandľového nápoja


    Tip: Mandľovú múku môžete použiť ako 100 % náhradu pšeničnej múky. Ak chcete len jemnú mandľovú príchuť, použite 25 % mandľovej múky a 75 % klasickej múky.


Ako si vyrobiť mandľovú múku doma

Domáca mandľová múka je skvelou alternatívou, ak máte k dispozícii kvalitné mandle. Postup je jednoduchý a nepotrebujete žiadne špeciálne prístroje.

Postup krok za krokom

  1. Namočte mandle – lúpané mandle namočte do studenej vody na min. 4 hodiny alebo cez noc.

  2. Zlejte vodu – po namáčaní vodu zlejte.

  3. Vysušte mandle – nechajte ich uschnúť na vzduchu alebo v sušičke pri nízkej teplote.

  4. Rozmixujte – vysušené mandle vložte do výkonného mixéra alebo kuchynského robota.

  5. Mixujte na jemný prášok – výsledkom by mala byť jemná, hladká múka.

  6. Skladujte správne – uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke, aby vydržala dlhšie čerstvá.

Prečo zaradiť mandľovú múku do jedálnička

Mandľová múka je výživná, chutná a zdravá alternatíva k bežnej múke. Je ideálna pre ľudí, ktorí sa vyhýbajú lepku, preferujú nízkosacharidovú stravu alebo chcú obohatiť jedálniček o nové chute.

Zhrnutie výhod:

  • bezlepková a vhodná pre špeciálne diéty

  • vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a vlákniny

  • všestranné použitie v sladkých aj slaných receptoch

  • jednoduchá domáca výroba

Produkty

Mandle v čokoláde tiramisu
Mandle v čokoláde tiramisu 500g
Počet hviezdičiek je 0 z 5
19,83 €
Na sklade
Údené mandle nelúpané
Mandle údené
Počet hviezdičiek je 5 z 5
od5,25 €
Na sklade
Mandle v mliečnej čokoláde a škorici 500g
Mandle v mliečnej čokoláde a škorici 500g
Počet hviezdičiek je 5 z 5
10,71 €
Na sklade
Zobraziť viac