Čo sú arašidy?
Hoci ich všetci radia medzi orechy, arašidy v skutočnosti patria medzi strukoviny – sú botanicky príbuzné šošovici či fazuli. Arašidy dozrievajú pod zemou a preto ich niekedy môžeme nájsť pod názvom podzemnica olejná.
Sú nenáročné na pestovanie, ekologicky šetrné a vďaka svojej chuti a výživovej hodnote patria medzi veľmi obľúbené pochúťky.
Zdravotné benefity arašidov
Arašidy nie sú len chrumkavá maškrta – sú doslova nutričná bomba. V malom množstve ukrývajú množstvo látok, ktoré podporujú celkové zdravie:
- Podporujú zdravie srdca - obsahujú zdravé nenasýtené tuky, ktoré môžu pomôcť znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a znižovať riziko srdcových ochorení.
- Kognitívne funkcie - obsahujú vitamín E, niacínu a antioxidantov vďaka čomu môžu arašidy prispievať k lepšej pamäti a ochrane mozgu pred starnutím.
- Svaly a regenerácia - sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín
- Chudnutie a sýtosť - arašidy zasýtia na dlhý čas a zároveň predlžujú pocit sýtosti
- Cukor pod kontrolou - majú nízky glykemický index a môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi – vhodné aj pre ľudí s inzulínovou rezistenciou.
- Rakovina a žlčové kamene - podľa niektorých štúdií môže pravidelná konzumácia arašidov znížiť riziko žlčových kameňov a prispieť k prevencii niektorých typov rakoviny, vďaka vysokému obsahu antioxidantov (najmä resveratrolu).
V akých formách ich poznáme?
Na trhu nájdete arašidy v rôznych podobách:
-
Pražené solené – chrumkavá klasika
-
Pražené nesolené – zdravšia, prirodzenejšia voľba
-
Lúpané natural – ideálne na ďalšie spracovanie
-
Obalené v čokoláde – gurmánska dobrota
-
Arašidové maslo – výživná nátierka plná energie
Sú bezpečné pre každého?
Vo všeobecnosti sú arašidy veľmi zdravé a výživné, no pozor na alergie – arašidová alergia patrí medzi najčastejšie a môže byť závažná. Ľudia s alergiou by sa im mali úplne vyhnúť.
Pre väčšinu ľudí sú však bezpečnou a prospešnou súčasťou jedálnička.
Ako ich využiť v kuchyni?
Arašidy sú mimoriadne všestranné:
-
Posypte nimi ovsenú kašu, šaláty alebo ázijské jedlá,
-
pridajte do smoothie alebo pečiva,
-
vychutnajte ako zdravý snack medzi jedlami,
-
použite arašidové maslo ako nátierku alebo základ do omáčok.