Čo sú pistácie?
Pistácie sú malé, zelenkasté semienka ukryté v tvrdej škrupinke a jemne sladkastou chuťou. Mnohí si ju spájajú s luxusnou pochúťkou. Hoci ich často radíme medzi orechy, pistácie v skutočnosti nie sú pravými orechmi, ale jedlé jadierka ovocia pistáciovníka. Pistáciovníky rastú najmä v teplom a suchom podnebí – obľubujú slnko a minimum zrážok. Pestujú sa najmä v oblastiach ako Tureck, Grécko, Irán alebo USA.
Pistácie sú vďaka jemnej chuti a chrumkavosti obľúbenou pochúťku po celom svete – od stredomorskej kuchyne až po moderné fitness recepty.
Zdravotné benefity pistácií
Pistácie nie sú len chutným snackom – sú plné živín, ktoré podporujú zdravie tela aj mysle:
V akých formách ich poznáme?
Na trhu nájdete pistácie v mnohých chutných podobách:
-
Pražené solené – klasická chrumkavá dobrota
-
Pražené nesolené – zdravšia alternatíva bez nadbytočnej soli
-
Lúpané natural – vhodné na varenie, pečenie alebo do smoothie
-
Pistáciová pasta – ideálna na dezerty, nátierky alebo domáce zmrzliny
-
Pistácie v čokoláde alebo jogurte – luxusná pochúťka pre gurmánov
Sú bezpečné pre každého?
Pistácie sú vo všeobecnosti dobre znášané a patria medzi bezpečné a výživné oriešky. Alergie na pistácie sú menej časté než na arašidy, ale ak sa v rodine vyskytujú alergie na orechy, treba byť opatrný.
Pre väčšinu ľudí sú však skvelou súčasťou vyváženej stravy – najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vlákniny a rastlinných bielkovín.
Ako ich využiť v kuchyni?
- Ako poleva- Rozdrvte pistácie a použite ich ako chrumkavú posýpku na jogurt, ovsené vločky alebo smoothie,
- v slaných jedlách- Pridajte nasekané pistácie do jedál z ryže, kuskusu alebo quinoy pre zaujímavú textúru a chuť,
- v domácom peste- Nahraďte píniové oriešky pistáciami pre jedinečnú a lahodnú verziu tradičného pesta,
- ako kôrka- Pred pečením obaľte rybie alebo kuracie filety v drvených pistáciách pre chrumkavú a voňavú kôrku,
- v energetických tyčinkách a snackoch- Skombinujte pistácie s datľami, ovsom a inými orechmi alebo semienkami na prípravu domácich energetických tyčiniek alebo proteínových snackov,
- v zákuskoch- Pridajte ich do pečených alebo nepečených zákuskov, ako je tiramisu, muffiny, alebo si z nich pripravte domácu pistáciovú zmrzlinu,
- do granoly- Obohaťte svoju domácu granolu o nasekané pistácie pre extra chuť a výživovú hodnotu.