História ružového oleja 2
Výroba ružového oleja
Destilácia
Bulharský výrobca ružového oleja vynachádza spôsob dvojitej destilácie a pridáva niekoľko vylepšení vo výrobnom procese. Tým nielenže zvyšuje množstvo produkovaného ružového oleja, no zachováva jeho fantastické vlastnosti a jemnú vôňu, čím postupne odsunul kašmírsku a arabskú ružovú vodu a ružový olej. Vyrobené množstvo ružového oleja sa meria v špeciálnej jednotke – 1 muskal. 1 muskal ružového oleja = 4,9844 g, t.j. približne 5 gramov. Keďže ružový olej je mimoriadne drahý, začali sa vyrábať aj menšie balenia v množstvách 1,2,3 alebo 5 gramov.
V r. 1800 v meste Klisura je prvýkrát zdokumentovaný začiatok výroby bulharského ružového oleja. Giulpan (alebo destiléria) sa stavia pri tečúcom vodnom zdroji. Spracovanie ružového kvetu sa deje v malých medených nádobách, ktoré sú inštalované pod návesmi. Vyťažený ružový olej sa skladuje v špeciálnych medených nádobách.
pokračovanie nabúce....